Każdy region świata posiada charakterystyczne dla siebie tradycje kulinarne. Jeśli wyjedziemy na wakacje nad Morze Śródziemne będziemy próbować owoców morza, wina, świeżych owoców, ryb i oliwy z oliwek, a jeśli mamy w planach podróż do USA możemy przygotować się na hamburgery, sporo mięsa i dobre słodycze. Nie musimy jednak podróżować daleko, żeby zauważyć zmiany w jadłospisie zależnie od regionu. Sama Polska nie należy do małych krajów, jest dosyć duża, a co za tym idzie, zróżnicowana geograficznie, historycznie i kulturowo. Częścią kultury jest natomiast jedzenie. Jednym z bardziej charakterystycznych regionów Polski, jeśli chodzi o kuchnię, z pewnością jest Śląsk. Wpływały na nią tradycje niemieckie, czeskie czy nawet austriackie, chociaż oczywiście główne miejsce zajmują Słowianie. Kuchnia śląska jest bardzo zróżnicowana. Każde danie posiada charakterystyczną nazwę. Nawet potrawy które jada się w całej Polsce, na Śląsku są nazywane inaczej, podstawowym przykładem jest chyba ziemniak, który w np. w Katowicach i okolicach będzie „kartoflem”. Najbardziej typowe danie to rolady mięsne z dodatkami w postaci klusek śląskich i modrej kapusty. Poza tym, dużą popularnością cieszą się krupnioki, czyli kaszanka z dodatkiem krwi. Jada się też różne zupy, np. wodzionkę, która kiedyś stanowiła podstawę kuchni śląskiej, a w ostatnich latach wraca do łask, tak samo jak oblaty czy żurek śląski.