Kiedyś mieszkańcy Dolnego Śląska bardzo cenili sobie kuchnię. Dawna kuchnia była przeplatana wieloma kulturami kulinarnymi. Jej specyfikę od wieków kształtowały wpływy kuchni polskiej, czeskiej, północnoniemieckiej oraz wschodniopruskiej. Mimo wielu deformacji kuchni śląskiej pozostało dużo tradycyjnych potraw. Najbardziej wszystkim znane są kluski śląskie, zrobione z mąki ziemniaczanej i ugotowanych ziemniaków. Dzisiaj to danie jest szczególnie popularne na Górnym Śląsku. Do klusek najbardziej pasują tradycyjne zrazy śląskie z gęstym zawiesistym sosem. Kolejną tradycyjną potrawą jest królik duszony ze śliwkami. Jest ona bardzo popularna we Wrocławiu. Każdy zna żurek ale mało kto wie, że ta znana w całej Polsce potrawa pochodzi właśnie z okolic Wrocławia. Co do deserów najbardziej sławnym jest ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką. Od wieków jest podawany do kawy. Przepis na to wyborne ciasto istnieje bez żadnych zmian od pokoleń. Cały sekret kruszonki polega na dodaniu tradycyjnych i regionalnych składników. Długą tradycję ma również piwo. Już w średniowieczu w podziemiach ratusza wrocławskiego istniała Piwnica Świdnicka. Wrocław może się poszczycić własnym piwem. Gdyby ktoś chciał zobaczyć produkcję takiego piwa może udać się do podziemi Spiża, gdzie można go również skonsumować z pysznym smalcem na domowym chlebie. Jak widać kuchnia śląska ma swój niepowtarzalny urok. Mieszkańcy dbają o tradycję i doskonałość wszystkich potraw.