26 kwietnia 2024

Rolada, kluski śląskie i modra kapusta. Właśnie taki zestaw tradycyjnie powinien gościć na śląskich stołach każdej niedzieli. Oczywiście prawdziwy obiad nie może obejść się bez zupy. Na śląskich stołach króluje nudelzupa. Tak naprawdę to nic innego jak tradycyjny rosół. Musi być jednak podany z „nudlami”, czyli makaronem domowej roboty. Nie ma mowy o użyciu makaronu kupionego w sklepie. Praktycznie każda gospodyni ma swoje sztuczki i tajniki przygotowania takiego obiadu, więc w niemal każdym domu niedzielne obiady są niepowtarzalne. Wszyscy są jednak zgodni co do jednego – prawdziwe śląskie rolady muszą być przygotowane z mięsa wołowego. W środku powinny znaleźć się boczek, ogórki konserwowe i cebula. Do tego musztarda i przyprawy wedle uznania. Niektórzy dodają do farszu jeszcze wędlinę bądź kiełbasę, inni pomijają te składniki zupełnie. Kluski śląskie robi się z ziemniaków i skrobi ziemniaczanej. Również tutaj występują różnice w przepisach. Najważniejsze jednak, żeby kluski były okrągłe a na środku miały charakterystyczny dołek. Do tego surówka z modrej, czyli czerwonej, kapusty, dla dzieci kompot a dla męża zimne piwo i niedzielny obiad można uznać za udany. Jak widać gospodynie na Śląsku muszą się sporo napracować, by sprostać oczekiwaniom dotyczącym niedzielnego obiadu. Jednak niedziela to dzień wyjątkowy, świąteczny i należy ją obchodzić w sposób szczególny, a tradycję trzeba pielęgnować.