Kuchnia śląska jest jedną z najsmaczniejszych na świecie. Nie tylko ja tak uważam, ale większość osób. Dlaczego tak się dzieje? Co sprawia, iż jest ona taka niesamowita? Przede wszystkim jej smak, autentyczność i obfitość. Ślązacy lubią jeść jak i pić dosyć duże ilości piwa. Przede wszystkim wynika to z specyfiki ich pracy. Ślązacy pracują bardzo ciężko. Praca na kopalniach do zbyt łatwych nie należy co gorsza wiąże się z dosyć sporym ryzykiem. Dlatego też aby nasycić swoich mężów – górników żony starały się przygotowywać jak najlepsze obiady. Obiady, które były by nie tylko smaczne, ale i również dawały sporą ilość energii do pracy. A co jest daniem, które jest najbardziej rozpoznawalne na śląsku? Według mnie typowo, niedzielny obiad. Mam tutaj na myśli kluski, modro kapusta i co najważniejsze rolady polane ogromną ilością sosu. Palce lizać. Niebo w gębie. Jeśli już Śląsk to także jego specyficzna kultura. Ślązacy na co dzień posługują się gwarą śląską, która dla ludzi z zewnątrz bardzo często wydaje się być dosyć śmieszna. Nie wszyscy jednak zdają sobie z tego sprawę, że jakby się jej bardziej przesłuchać jest piękna. A tej oryginalność a także akcent, który da się usłyszeć wśród Ślązaków robi piorunujące wrażenie na mojej skomentuj osobie. Niestety jakby gwara Ślązaka stała się mniej rozpoznawalna czy też stosowana ze względu na to, iż co raz to mniej ludzi młodych stara się nią posługiwać.